Propria ei durere a determinat-o sa se dedice celor indurerati. O femeie, mama a unui copil cu nevoi speciale a deschis la Gratiesti un centru pentru micutii cu probleme. Fiul ei s-a stins, insa, imediat dupa asta, dar ea nu a lasat mainile in jos, dimpotriva a luptat pentru ca centrul sa existe. Acum ii este foarte greu intrucat finantarile vin cu taraita. Totusi, ea este convinsa sa mearga mai departe pentru ca zeci de copii din localitate au nevoie de serviciile respective ca de aer.
David are trei ani, iar doi dintre ei i-a petrecut la sedinte lungi si obositoare de reabilitare. A suferit o trauma grava la cap si de atunci nu se mai dezvolta ca orice copil de varsta sa.
Iulia IEDU, MAMA: “A cazut din pat si s-a lovit la cap. De atunci avem probleme.”
Mama sa, locuitoare a Gratiestiului, vine la centru cu regularitate. Serviciile de care beneficiaza aici ii sunt atat de necesare. Altfel, nu-si imagineaza cum s-ar fi descurcat.
Iulia IEDU, MAMA: “Ne este comod ca e aproape de noi acest centru. Daca nu ar fi fost ne-am fi dus poate la Chisinau, dar mai mult am fi stat acasa, pentru ca nu prea avem bani.”
Intr-o alta incapere o fetita cu o poveste la fel de trista face sedinte la logoped. Aproape 30 de copii cu dizabilitati din Gratiesti vin aici, fiind ajutati de specialisti fara ca parintii sa achite un ban.
Viorica Capsa este cea care a creat acest centru in urma cu 5 ani. Lucra ca vanzatoare la un magazin, cand a nascut un copil cu dizabilitate grava. Durerea era mare, iar chinul de a-l purta pe Nicu pe drumuri ca sa ajunga la reabilitare era si mai mare.
Viorica CAPSA, FONDATOAREA CENTRULUI “NICUSOR”: “Ne era foarte greu. Trebuia sa ne ducem la centrele din Chisinau. Serviciile erau gratis, dar transportul ne costa mult. In plus, din pacate, centrele de reabilitare nu prea primesc copii cu dizabilitati atat de grave.”
Asa ca a renuntat la tot si si-a umplut viata cu un singur scop – sa creeze la Gratiesti un centru pentru copii ca Nicusor. Asa l-a si numit. A inceput intr-o cladire parasita obtinuta de la primarie – o fosta scoala veche de 60 de ani.
Viorica CAPSA, FONDATOAREA CENTRULUI “NICUSOR”: “Asa arata totul, era mare mizerie. Noi am adus mobila de acasa – cine un dulap, cine un covoras si duminica ne intalneam aici ca sa facem activitati.”
Dar in scurt timp, fiul ei s-a stins. Asta insa nu a oprit-o, dimpotriva a motivat-o si mai mult.
Viorica CAPSA, FONDATOAREA CENTRULUI “NICUSOR”: “Vreau sa ofer altor copii ceea ce nu am reusit sa ofer fiului meu.”
Viorica Capsa a batut drumurile ca sa caute finantari si a gasit. Un diplomat de la ambasada SUA care este de origine din Mexic si o elvetianca, stabilita de cinci ani la Chisinau, au facut donatii importante.
Ursina HECKE, DONATOARE: “In acest moment eu sunt singurul donator al centrului. Dar incercam sa cautam si alti finantatori – poate din Elvetia, poate si din Moldova.”
Acum Ursina achita doua salarii.
Ursina HECKE, DONATOARE: “Banii sunt de la familia mea. Sotul ma ajuta, dar si parintii care mai colecteaza de la prieteni si rude.”
Totusi, cu atatia angajati centrul nu face fata unui numar atat de mare de copii. Asa ca alte patru specialiste vin aici sa faca voluntariat.
Natalia MODVAL, PARTENERA CENTRULUI, VOLUNTARA: “Eu sunt manager de programe finantate de ambasada SUA, dar ceea ce fac aici nu are nicio legatura cu asta. O fac din placere pentru a ajuta acesti oameni cu inima mare.”
Totusi, voluntarii nu pot fi tinuti mult timp, dar copiii au nevoie de aceste servicii. Viorica Capsa cauta acum finantari noi pentru ca sa nu fie nevoita sa inchida centrul – este decisa sa nu-l lase balta – in el traieste toata durerea pe care a trait-o si pe care vrea sa o transforme in bine pentru copiii satului.